Przypominamy, że od 01.07.2020 r. nastąpią zmiany w stawkach VAT.
Obniżenie stawki VAT do 5% m.in. na następujące towary:
- owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy – obecnie 8%;
– pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami (obecnie produkty te objęte są trzema stawkami
podatku – 5%, 8% i 23%, w zależności od daty ich przydatności do spożycia);
–przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze (w dziale tym klasyfikowane są np.
makarony, płatki zbożowe, pieczywo i wyroby ciastkarskie oraz mieszaniny do ich wytworzenia, jak
również wyroby gotowe, takie jak kluski, makarony i niektóre pierogi, pizza surowa i podpieczona);
–książki we wszystkich formach, tj. drukowane, na nośnikach danych, jak również w formie
elektronicznej (obecnie stawka dla książek nieoznaczonych symbolami ISBN wynosi 23%);
–zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna, w tym również dietetyczne środki spożywcze
specjalnego przeznaczenia medycznego – obecnie 8%;
–produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki,
pieluszki oraz foteliki samochodowe – obecnie 8%;
–artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – obecnie 8%.
Ponadto obniżeniu ulegną stawki w przypadku sprzedaży m.in.:
–musztardy, przyprawy słodkiej papryki, niektórych przypraw przetworzonych, np. pieprzu, gałki
muszkatołowej czy tymianku – z 23% na 8%;
–gazet, dzienników i czasopism we wszystkich formatach, tj. drukowanych, na nośnikach danych, jak
również w formie elektronicznej (obecnie stawka dla tych towarów nieoznaczonych symbolami ISSN
wynosi 23%, zaś stawka po nowelizacji – 8%).
Podwyżki stawek VAT:
–niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran,
kurkuma) – z 5% na 8%;
–homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty,
krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również
sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww.
produkty – z 5% na 23%;
–lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%;
–czasopisma specjalistyczne – z 5% na 8%. Podwyżka nie dotyczy czasopism regionalnych i lokalnych
drukowanych, na dyskach, płytach itp., dla których utrzymuje się stawkę 5%.
Wykaz obniżonych stawek VAT w załączniku nr 3 i 10 do ustawy VAT.
Comments