• Marta Kusek

Zmiany w stawkach VAT od 01.07.2020 r.


Przypominamy, że od 01.07.2020 r. nastąpią zmiany w stawkach VAT.


Obniżenie stawki VAT do 5% m.in. na następujące towary:

- owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy – obecnie 8%;

– pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami (obecnie produkty te objęte są trzema stawkami

podatku – 5%, 8% i 23%, w zależności od daty ich przydatności do spożycia);

–przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze (w dziale tym klasyfikowane są np.

makarony, płatki zbożowe, pieczywo i wyroby ciastkarskie oraz mieszaniny do ich wytworzenia, jak

również wyroby gotowe, takie jak kluski, makarony i niektóre pierogi, pizza surowa i podpieczona);

–książki we wszystkich formach, tj. drukowane, na nośnikach danych, jak również w formie

elektronicznej (obecnie stawka dla książek nieoznaczonych symbolami ISBN wynosi 23%);

–zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna, w tym również dietetyczne środki spożywcze

specjalnego przeznaczenia medycznego – obecnie 8%;

–produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki,

pieluszki oraz foteliki samochodowe – obecnie 8%;

–artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – obecnie 8%.


Ponadto obniżeniu ulegną stawki w przypadku sprzedaży m.in.:

–musztardy, przyprawy słodkiej papryki, niektórych przypraw przetworzonych, np. pieprzu, gałki

muszkatołowej czy tymianku – z 23% na 8%;

–gazet, dzienników i czasopism we wszystkich formatach, tj. drukowanych, na nośnikach danych, jak

również w formie elektronicznej (obecnie stawka dla tych towarów nieoznaczonych symbolami ISSN

wynosi 23%, zaś stawka po nowelizacji – 8%).


Podwyżki stawek VAT:

–niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran,

kurkuma) – z 5% na 8%;

–homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty,

krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również

sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww.

produkty – z 5% na 23%;

–lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%;

–czasopisma specjalistyczne – z 5% na 8%. Podwyżka nie dotyczy czasopism regionalnych i lokalnych

drukowanych, na dyskach, płytach itp., dla których utrzymuje się stawkę 5%.


Wykaz obniżonych stawek VAT w załączniku nr 3 i 10 do ustawy VAT.


Załącznik nr 3
.pdf
Download PDF • 47KB
Załącznik nr 10
.pdf
Download PDF • 39KB




24 wyświetlenia
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now