top of page
Zdjęcie autoraMarta Kusek

Zmiana interpretacji dotyczącej zaliczenia do kosztów wydatków na zakup usług gastronomicznych

11 października 2024 r., Szef Krajowej Administracji Skarbowej opublikował interpretację (nr DOP4.8221.8.2021.CPXV), która zmieniła z urzędu interpretację wydaną w 2020 roku przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, w zakresie możliwości zaliczenia wydatków ponoszonych na zakup usług gastronomicznych do kosztów. Zdaniem Szefa Krajowej Administracji Skarbowej w wskazanej sprawie kosztem uzyskania przychodów mogą być zarówno wydatki ponoszone na poczęstunek dla pracowników jak i dla współpracowników.


Stan Sprawy

Sprawa dotyczyła spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, która działa w branży IT. W ramach prowadzonej działalności spółka zatrudnia szereg wysokiej klasy specjalistów, w tym również z branży IT. Część z nich zatrudniona jest na podstawie umowy o pracę, a pozostali na podstawie umów cywilnoprawnych o stałej współpracy w ramach prowadzonych działalności gospodarczych. Spółka wskazała, że w związku z ogromną konkurencją na rynku pracy stara się zapewnić odpowiednie warunki tak, aby utrzymać stałą współpracę z zatrudnionymi pracownikami. W tym celu oprócz odpowiedniego wynagrodzenia zapewnia również dostęp do artykułów spożywczych, które są dostępne w kuchniach oraz ogólnodostępnych częściach biur w trakcie spotkań wewnętrznych oraz szkoleń, co ma się przekładać na poprawę samopoczucia oraz atmosfery w pracy. Wątpliwości spółki dotyczyło to czy będzie mogła zaliczyć do kosztów wydatki ponoszone na zakup wskazanych usług gastronomicznych.


Dyrektor KIS w interpretacji z czerwca 2020 r. (nr 0111-KDIB2-1.4010.119.2020.1.AM) stwierdził, że w przedstawionej sprawie spółka będzie miała możliwość zaliczenia do kosztów wydatków jedynie w tej części w jakiej ponoszone są one na rzecz pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę. W przypadku zaś współpracowników, nie będzie takiej możliwości, ponieważ zdaniem organu wydatki te nie pozostają w związku przyczynowo-skutkowym z osiąganiem przychodów lub zachowaniem albo zabezpieczeniem źródła przychodów.


Zmiana interpretacji

Szef Krajowej Administracji Skarbowej w interpretacji zmieniającej przyznał rację spółce w całości. Zgodnie z nią zarówno wydatki ponoszone na rzecz pracowników zatrudnionych na podstawie umów o pracę jak i współpracowników mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów zgodnie z brzmieniem art. 15 ust 1 ustawy o CIT o ile nie są wymienione w katalogu określonym w art. 16 ust 1.  


Kluczowe w tym zakresie jest kryterium poniesienia danego kosztu i wiąże się z zamiarem działania podatnika, którym jest osiągniecie przychodu lub zachowanie albo zabezpieczenie źródła przychodów co zdaniem organu ma miejsce w opisanym stanie faktycznym. Wydatki te bowiem są ponoszone w celu zachowania kondycji i dobrego samopoczucia pracowników, co w dalszej perspektywie ma przyczyniać się do poprawy atmosfery w miejscu pracy, zwiększenia motywacji oraz wzrostu wydajności. Poza tym udostępnione posiłki mają również zachęcać pracowników do wspólnego spędzania przerw co usprawni wymianę wiedzy i informacji między pracownikami. Przy czym nie można również pominąć kwestii tego, że udostępnianie posiłków staje się coraz częstszą praktyką i może być kluczowym argumentem co do podjęcia lub kontynuowania pracy w spółce w tak konkurencyjnej branży.


Nie można również zaliczyć poniesionych wydatków jako kosztów reprezentacji wskazanych w art. 16 ust 1 pkt 28 ustawy o CIT, wydatki te stanowią koszty pracownicze podobne do innych świadczeń płacowych oraz pozapłacowych na rzecz pracowników. Mają one bowiem na celu stworzenie odpowiednich warunków do wykonywania obowiązków służbowych przez pracowników, a nie wytworzenie oczekiwanego wizerunku firmy przed kontrahentami lub osobami trzecimi w celu ułatwienia zawarcia umowy.


Źródło:

PIT.pl

Wiktor Kozieł - Doradca Podatkowy - ID Advisory

11 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page